Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и жертвата

...
Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и жертвата
Коментари Харесай

Зеленски към Радев: Ами ако сте на мое място? Путин няма да се успокои, докато не ни избие

Искам да изразя нашата взаимност с народа на Украйна и жертвата на тази жестока война, съобщи Румен Радев на срещата с украинския президент Володимир Зеленски.

Още в първия ден на войната жигосах експанзията и войната като средство за разрешаване на проблемите. В първите най-тежки месеци Българиь подаде ръка на хиляди от Украйна, доста от тях и в този момент са под закрилата на страната ни, те получават филантропична помощ. 

Подписахте меморандум за всеобхватна поддръжка, само че както знаете, от срещата ни в Брюксел, и в този момент ще съм прям - тази декларация е значима стъпка, само че не одобрявам даване на въоръжени муниции, изключително от запасите на армията. И аз имам ясни отговорности - отбранителните качества на България да не отслабват, съобщи президентът. 

Има и още по-тревожни за всички нас - спорът уголемява своя тримерен обсег и придобива нови измерения. Следим ожесточените бойни дейности, умират доста хора, в това число и българи. Това е сензитивна тематика за нас. 

Тревожно е и това, което става в Запорожката АЕЦ. Всеки ден рискът за мира е по-голям, в това число от радиоактивно замърсяване. Конфликтът се трансформира във война на безсилие изостря общественото напрежение, съобщи Радев. Продължавам да настоявам, че този спор няма военно решение. Все повече оръжие мъчно води до това решение, виждаме към този момент година и половина. Очакваме решение, само че то не идва, означи Радев.

Затова би трябвало да обърнем внимание за деескалация, за преустановяване на огъня, за мирни средства на дипломацията. Знам какъв брой е мъчно, увери президентът. Трябва да търсим спокойно решение, сподели той.   

Войната  е на наша територия, на наша земя. Знаем, че не е спор, а война. Благодаря, че бяха подписани значими заявления. Един от опитите за шантаж от Русия са провокациите от цените на енергоносителите и завладяването на Запорожката АЕЦ. Това е открита война.

Да, това е война на изтощена Украйна, война за изтребване на украинци, не на жители на друга държава. На всички искам мир. 

Не подкрепяте военната поддръжка поради отслабването на вашата войска. Вие имате мощна войска, хората ви са положителни, само че в случай че би трябвало да воювате с Русия, е незадоволително. Хубаво е да се дава на хората, с цел да не пристигна войната при вас, съобщи Зеленски. Войната няма разстояние, посочи той. Недай Боже някоя покруса.

Путин няма да се успокои, до момента в който не ни избие. С него няма по какъв начин да се договориш,увери Зеленски. Русия завзе нашите териториални води. Те могат да взривят АЕЦ Запорожие, това са душевен неуравновесени хора. Какво бихме могли да договаряме с тях?, попита украинският водач.   

  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР